Nastavljaju se aktivnosti OBŽ u borbi protiv afričke svinjske kuge

Edukacija o prevenciji i mjerama zaštite donose veću i trajniju sigurnost

Afrička svinjska kuga se na području istoka Hrvatske pojavila prije gotovo dva mjeseca, a do danas je zabilježena u 441 objektu u Vukovarsko-srijemskoj i u 3 objekta u Brodsko-posavskoj županiji. Svjesni opasnosti koju za hrvatsko svinjogojstvo nosi ova bolest kao i činjenice da se trećina uzgajivača svinja nalazi na području Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić je u suradnji sa stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a i Županije održao radni sastanak. Potom je održana i koordinacija sa svim gradovima i općinama na području Osječko-baranjske županije kako bi osvijestili važnost prevencije i zaštite.

Upravo je edukacija o prevenciji ključna za podizanje razine zaštite, ali i sprječavanje širenja ove bolesti. U tijeku je provedba niza mjera, i to od općinske, gradske i županijske do nacionalne razine i resornih institucija poput Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao i samih uzgajivača.

- Zaključci koordinacijskog sastanka su očito ozbiljno shvaćeni i provode se na terenu. Dobar odaziv gradonačelnika i načelnika kao i samih uzgajivača na edukacije pokazuje odgovornost naših ljudi koji su se ozbiljno prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv ove opasne bolesti. Očekujem da se i u preostalim općinama i gradovima provedu intenzivne razmjene informacija i dodatne edukacije lokalnih uzgajivača radi učinkovitije borbe protiv afričke svinjske kuge i sprječavanja njenog daljnjeg proboja - ističe Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Već četvrtu godinu za redom, Hrvatska agenciji za poljoprivredu i hranu provodi kampanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) „Zaustavimo afričku svinjsku kugu“. HAPIH je aktivno uključen i u Nacionalni krizni stožer te u koordinaciji sa svim tijelima sudjeluje u suzbijanju ove bolesti. Stručnjaci Centra za stočarstvo i Centra za sigurnost hrane su već održali edukacije u Đakovu, Antunovcu, Donjem Miholjcu, Strizivojni, Čemincu, Vuki, Marijancima, Viljevu, Podravskoj Moslavini, Belom Manastiru…

- U tijeku su edukacije u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a u pripremi su i one u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj te krajem kolovoza u Istarskoj županiji. Pozivam i druge zainteresirane načelnike i gradonačelnike da nam se jave kako bi dogovorili stručna predavanja i na njihovom području. Cilj nam je doseći svakog uzgajivača - poziva Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Edukacije daju odgovor na pitanja koji su znakovi bolesti, kako se širi, može li se prenositi zaraženim mesom, zašto se usmrćuju zdrave životinje, kako će se nadoknaditi šteta, zašto je važna kategorizacija i druga. Odgovori na aktualna pitanja nalaze se i na informativnom letku koji je izradila Osječko-baranjska županija i koji su tijekom prošlih tjedana podijeljeni u kućanstvima diljem županije.

Top