Srijeda, 08 Studenog 2023

„Učimo zajedno 7“ u OBŽ: 186 pomoćnika u nastavi pruža neposrednu potporu za 198 učenika u 53 škole

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (8. studenoga 2023. godine) održana je Početna konferencija projekta „Učimo zajedno 7“ - Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Projekt ''Učimo zajedno 7'' dio je Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“,  a provodi se 12 mjeseci, od 23. kolovoza 2023. do 23. kolovoza 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.322.906,40 eura, od čega 95 posto (1.256.761,08 eura) su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna, a 66.145,32 eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Inače, projekt „Učimo zajedno“ provodi se u Osječko-baranjskoj županiji od 2014. godine te je do sada ukupno utrošeno gotovo 3,45 milijuna eura europskih sredstava.

- Projektom „Učimo zajedno 7“ osigurano je 186 pomoćnika u nastavi za učenike s područja naše županije. Početkom ove godine Osječko-baranjska županija povećala je cijenu satnice pomoćnicima s 25 na 30 kuna, a od 1. siječnja 2024. godine dodatno ćemo je povećati na 35 kuna, odnosno 4,60 eura. Za to je osigurano oko 400.000 eura, a cilj nam je dodatno osnažiti cijeli sustav obrazovanja i osigurati podršku onim učenicima kojima je to potrebno. Uvjeren sam da će provedba ovog projekta rezultirati brojnim uspjesima te zahvaljujem i čestitam svima koji su u njemu sudjelovali - kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a Miranda Glavaš-Kul pojasnila je postupak angažiranja pomoćnika u nastavi te naglasila kako postoji interes za rad pomoćnika u nastavi te se na natječaj koji raspisuju škole javljaju zainteresirani kandidati.

- Nažalost, djece s poteškoćama svake je godine sve više i u radu s njima od velike su nam pomoći asistenti u nastavi. Ove godine odobrena su nam tri pomoćnika, a bez njihova angažmana smatram da bi  ta djeca u puno težoj mjeri svladavali program koji je pred njima. Oni često znaju pripomoći i drugoj djeci ukoliko je potrebno, što je velika podrška i nastavnicima u radu - istaknuo je ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac Nenad Perić te dodao da bi im asistenti bili potrebni za još dvoje učenika.

Svrha projekta je osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Kroz ovu školsku godinu iz projekta su osigurana sredstva za plaće 186 pomoćnika u nastavi koji će pružati neposrednu potporu za najmanje 198 učenika u 53 škole partnere (39 osnovnih škola i 14 srednjih škola). Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovit sustav obrazovanja, kako bi osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Top