Nove mjere i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja Afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je 12. listopada, priopćenje u komu se potvrđuje pojava Afrička svinjska kuga na području Općine Semeljci, odnosno u mjestima Mrzović, Vrbica i Semeljci te da su eutanazirane 53 svinje. Odmah potom u Osijeku je održan sastanak Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije te su poduzete nove mjere kontrole prometa živih svinja i svinjskog mesa. Policija od tada kontrolira promet na dvije točke u općini Semeljci, a pripadnici Civilne zaštite ove Općine kontroliraju i sporedne puteve.

Za danas (13. listopada 2023. godine) sazvana je i sjednica koordinacije gradonačelnika i načelnika s područja Osječko-baranjske županije sa jednom temom; Aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja ASK na području Osječko-baranjske županije, a na kojoj su bili i predstavnici nadležnih službi.

- Unatoč svim preventivnim mjerama koje smo posljednjih mjeseci kao Županija organizirali i poduzimali na području Osječko-baranjske županije, jučer je zabilježen prvi slučaj Afričke svinjske kuge na našem području. Uz odmah poduzete mjere, danas smo održali i sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima te predstavnicima Državnog inspektorata za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane, Udruge uzgajivača svinja i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede. Kroz otvorenu raspravu smo analizirali situaciju te došli do odgovora vezanih uz ono što dalje slijedi, što nas očekuje te na koji način ćemo provoditi mjere koje su zadane od strane Ministarstva poljoprivrede - rekao je zamjenik župana Mato Lukić koji je i načelnik Stožera civilne zaštite

- Trenutno je na snazi uredba koja propisuje da se do 31. listopada obavi klanje na gospodarstvima 0., 1. i 2. kategorije, a do kraja dana očekujemo novu naredbu koja će propisati mjere koje će se provoditi u susjednim općinama. Na sastanku smo od Državnog inspektorata dobili konkretne odgovore i smjernice koje će načelnici i gradonačelnici prenijeti svinjogojcima. Također, ukoliko se virus pojavi i na području drugih općine, postupit ćemo isto kao i u ovom slučaju te ćemo uz pomoć policije i civilne zaštite ograničiti promet mesa i živih svinja. Isključivo se radi o ljudskom faktoru te će Inspektorat danas izaći na teren u općini Semeljci kako bi obavili uvid. Rezultate ćemo zatražiti i mi kao Županija, kako bi mogli dalje postupati u drugim općinama. Svi gradonačelnici i načelnici su na raspolaganju i Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede kako bi štetu na našem području učinili što manjom - rekao je Lukić te naglasio kako se u OBŽ proizvodi 35% svinjskog mesa Republike Hrvatske te se ovoj situaciji pristupa na visokoj razini ozbiljnosti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci Mirko Miladinović rekao je: - Situacija nije bajna, ali ne treba širiti paniku. S obzirom da smo općina na granici s Vukovarsko-srijemskom županijom, bilo je pitanja dana kada će doći do proboja ASK na naše područje. Radi se o tri domaćinstva 3. kategorije, fizičkim osobama koje su imale svinje za svoje potrebe. Eutanazirano je 53 svinje, bravci, krmače, prasci. U dogovoru sa Stožerom CZ OBŽ i uz pomoć policije, poduzeli smo mjere vezane za kontrolu i sprječavanje prometa živih svinja i mesa na području općine. Inače, na području Općine Semeljci se nalazi 14.000 svinja te čekamo daljnje upute od strane Ministarstva poljoprivrede i Inspektorata. Danas će Državni inspektorat obići domaćinstva na kojima je potvrđena kuga, kako bi utvrdili činjenice koje će biti značajne za daljnji razvoj situacije, kazao je.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić naglasio je kako je Županija reagirala jako brzo. - Postavljeni su punktovi za nadzor policije, a podigli smo i civilnu zaštitu. S naše strane smo napravili sve. Ključno je da u idućih 15 dana budu izolirani slučajevi da se virus ne širi. Čekamo sljedeću naredbu Uprave za veterinarstvo, no apeliramo na sve da shvate ozbiljnost situacije. U našoj županiji imamo 3.918 proizvođača u kategoriji 0., 1. i 2. koji nisu podigli biosigurnosnu mjeru, a sveukupno je to 37.000 svinja - poručio je Jukić i dodao:

- Apeliram na uzgajivače koji su izvan zona ograničenja i zone zaštite i nadziranja da krenu u klanje ako su u kategorijama 0., 1. i 2. jer nakon ove odredbe, ako se to proširi, neće više biti odobreno niti klanje. Nemojte čekati hladnije vrijeme, bojim se da nećemo stići. Mi želimo sačuvati gospodarstvo i proizvodnju, zato ozbiljno pristupamo ovom problemu. Imate potpunu suradnju sa strane Osječko-baranjske županije, nudimo vam potporu koja god vam treba.

Top