NAŠIČANI DOBILI OBNOVLJENU ZGRADU OPĆE BOLNICE

Stanovnici Našica i našičkog kraja dobili su novoobnovljenu zgradu Opće bolnice.

Zgrada je obnovljena kroz projekt energetske obnove zgrada javnog sektora kojeg je Osječko-baranjska županija provela u okviru poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zgrada bolnice podijeljena je u tri cjeline: zgradu bolnice, zgradu poliklinike, i zgradu hemodijalize i centralne sterilizacije.

Rekonstrukcijom su svi vanjski zidovi obloženi toplinskom izolacijom, postavljena je toplinska izolacija stropova prema negrijanom potkrovlju te su postavljeni krovni paneli, a stolarija loših toplinskih karakteristika zamijenjena je novom. U sve dijelove bolnice ugrađena su nova rasvjetna tijela te postavljanje nove, energetski učinkovite žarulje propisane razine osvjetljenosti.

Unaprijeđen je sustav grijanja te su ugrađeni radijatorski termostatki ventili s termostatskim glavama za automatsko upravljanje temperaturom prostora. Također je obnovljena instalacija ventilacije centralne kuhinje i praonice rublja.

Na ovaj način godišnje potrebe toplinske energije za grijanje bit će smanjene za 561.011,53 kWh., a emisija CO2 bit za 51,66% te je zgrada prešla iz energetskog razreda D u C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.233.154,24 kune od čega su osigurana bespovratna EU sredstva u iznosu 6.749.657,97 kuna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjeluje s 3.113.553,64 kune i Osječko-baranjska županija s iznosom od 1.369.942,63 kune.

Osječko-baranjskoj županiji u okviru Poziva Ministarstva odobreno je 35 projekata (zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za starije i nemoćne osobe i domova zdravlja s područja Osječko-baranjske županije).

Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 116.826.666,54 kunu, od čega su osigurana EU sredstva iznosu 67.971.073,70 kuna, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 20.145.349,96 kuna, a kroz poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova osigurano je sufinanciranje u iznosu od 28.710.242,87 kuna.

Smanjenjem potrebne energije za grijanje kao i smanjenjem emisije stakleničkih plinova nakon rekonstrukcije zgrade djelatnici i korisnici bolnice dobili su kvalitetnije uvjete za rad.

Opća bolnica Našice

Top