31000 Osijek, Trg Ante Starčevića 2           

Izgradnja Gospodarskog centra

GC skupna fotka

Gospodarski centar ima za cilj razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, osigurati prostore za gospodarske manifestacije i sajmove, kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire. Inicijator i nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a zemljište na kojem će se graditi je u vlasništvu Grada Osijeka. Projekt će doprinijeti unaprjeđenju poslovnih pomoćnih usluga kao i osigurati infrastrukturu za osnivanje, razvoj i širenje poslovanja i povećati promicanje poduzetništva u društvu kroz poboljšanje poduzetničkih vještina.

Gospodarski centar prostirat će se na površini od 128.000 m2 zemljišta, odnosno 56.000 m2 neto poslovnog prostora, a bit će smješten u blizini „S“ ceste Osijek. Zamišljen je kao kompleks od 9 zatvorenih objekata – 5 sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža s 500 parkirnih mjesta.

Sajamske hale predviđene su kao multifunkcionalni izložbeni prostor kroz pet povezanih zgrada između kojih su otvoreni izložbeni prostori. Hale su koncipirane s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događaja.

U poslovnom centru koji će se prostirati na 10.000 m2 predviđen je prostor za obrte i proizvodne djelatnosti, poslovni prostor, prostor za star up i inkubator.

Niz kongresnih dvorana imat će mogućnost prilagodbe veličini kongresa (maksimalno do 2000 mjesta).

Prva zgrada za koju se građevinska dozvola očekuje tijekom sljedećih mjesec-dva dana je multifunkcionalna zgrada koja će se prostirati na površini od 4.950,00 m2 sastojat će se od prostora za start up poslovanje, inkubatora, kongresnog (do 1500 sjedećih mjesta) i sajamskog prostora (do 3000 m2), koncertnog prostora i ugostiteljskih sadržaja.

Za potrebe korisnika i posjetitelja Centra predviđena je izgradnja garaže na 10 etaža s 500 parkirnih mjesta kao i izgradnja 500 vanjskih parkirnih mjesta.

Gradnja Gospodarskog centra će se odvijati u dvije faze. Početak izgradnje bit će nakon prijave na EU fondove iz ITU mehanizma do kraja 2020. godine, odnosi se na izgradnju multifunkcionalne zgrade te uređenje vanjskog izložbenog prostora, izgradnju trga, parkirališta kao i uređenje krajobraza. Procijenjena vrijednost investicije prve faze izgradnje iznosi 40 milijuna kuna.

U drugoj fazi planirana je izgradnja ostalih sajamskih hala, poslovnog centra, kongresnih dvorana i garaža koji se prostiru na ukupno 51.000 m2. U ovoj fazi nastavit će se i uređenje vanjskih izložbenih i demonstracijskih prostora, pristupnih cesta i puteva te sadržaja za posjetitelje na zelenim površinama. Procijenjena ukupna vrijednost investicije prema novim procjenama projektanta iznosi 500 milijuna kuna.

Važno je napomenuti kako je Gospodarski centar projektiran na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije na principu gotovo nulte energije u zgradama.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije vrijedna je 7.447.000,00 kuna od kojih je 85% bespovratnih EU sredstava u završnoj je fazi za multifunkcionalnu zgradu 1.

Izgradnjom Gospodarskog centra osigurat će se novi prostor za poslovanje poduzetnika, otvoriti potencijal za 500 novih radnih mjesta u prostoru poslovnog centra, dolazak novih domaćih i stranih investitora u osiguranu infrastrukturu, osigurati prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva, te prostor za kongresna događanja, čiji kapaciteti trenutno nedostaju na cijelom ovom području, odnosno postojeća infrastruktura je nedovoljna za zahtjevnija međunarodna događanja. Uz prometnice, dobro opremljena i razvijena poduzetnička infrastruktura, blizina europskih država i brzi pristup međunarodnim tržištima bit će pozivnica i poticaj domaćim i stranim poduzetnicima za poslovanje kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i ostalim slavonskim županijama, koje će izgradnjom ovog kompleksa imati mogućnost za poslovanje, te neposrednu promociju i prodaju vlastitih proizvoda, predstavljanje vlastitih resursa i kapaciteta, širenje tržišta stvaranjem novih poslovnih partnerstava na kongresnim događanjima i međunarodnim sajamskim manifestacijama.

Važnost ovog projekta ogleda se i u mogućnostima brendiranja Osijeka i Osječko-baranjske županije u smislu pozitivnog i poticajnog poduzetničkog okruženja.

„Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Osječko-baranjske županije“

Top