Utorak, 26 Rujna 2023

U suradnji s načelnicima i gradonačelnicima, Stožer CZ Osječko-baranjske županije utvrdio dodatne mjere za zaštitu od svinjske kuge

Samo uz dosljednu i hitnu primjenu preventivnih mjera zaštite na svim farmama, ali i kod uzgajivača s manjim brojem svinja, moguće je spriječiti proboj Afričke svinjske kuge i na područje Osječko-baranjske županije. Naime, ova županija osigurava čak 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, a do sada nije zabilježen niti jedan slučaj pojave ove bolesti, no AFK je prisutna u susjedne dvije županije te je rizik, a time i oprez iznimno visok. U tom cilju ubrzano se radi i na povećanju biosigurnosti na svim svinjogojskim objektima te njihovoj prekategorizaciji iz 1. i 2. u 3. i 4. kategoriju koja jamče veću sigurnost od prodora bolesti. 

Na području Osječko-baranjske županije tu prekategorizaciju plaća Ministarstvo poljoprivrede, no ona ne uključuje pripremne radne odnosno ugradnju dezinfekcijskih barijera i drugih zaštitnih elemenata,  a prema informacijama koje proizvođači svakodnevno upućuju načelnicima i gradonačelnicima, kao i županijskim službama, velika je opasnost da zbog dinamike provedbe prekategorizacije ne ostvari željeni učinak. Kako bi se spriječio takav tijek događanja, Osječko-baranjska županija predlaže dodatne mjere, a između ostalih spremna je sufinancirati troškove podizanja razine biosigurnosti iz sredstava županijske pričuve.

Na poziv načelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mate Lukića stoga je danas (26. rujna) održana proširena sjednica Stožera, na koju su pozvani čelnici 42 jedinice lokalne samouprave s područja županije te veterinarske i drugih stručnih službi na čelu s predstavnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Prevencije širenja Afričke svinjske kuge na području Osječko-baranjske županije bila je jedina tema sastanka.

- Pozivam načelnike i gradonačelnike da se uz Osječko-baranjsku županiju uključe u sufinanciranje podizanja razina biosigurnosti, odnosno nabavke dezinfekcijskih barijera kako bi potaknuli i poljoprivrednike koji imaju manji broj svinja i nalaze se u nižim kategorijama. Svjesni smo da 3. i 4. kategorija osiguravaju daleko veću razinu biosigurnosti i da se na prekategorizaciju čeka jer je zahtjeva sve više, no svaki dan može biti presudan. Mišljenja smo da upravo stoga njima treba pomoć županije, gradova i općina u sufinanciranju pripreme prekategorizacije - rekao je načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić.

Aktivnosti policije u sprječavanju proboja Afričke svinjske kuge iznio je načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece. Policija je na mobilnim punktovima i pokriva područje granica sa susjednim županijama, a Bece je pozvao i gradonačelnike i načelnike da prijave sumnje radnje. Do sada su imali šest postupanja.

O preventivnom djelovanju HAPIH-a govorila je ravnateljica Darja Sokolić.

- U četiri županije na 21 lokaciji provedene su edukacije o sprječavanju širenja ASK kao i o načinima za podizanje razine biosigurnosti. Tom prilikom se razmjenjuju informacije o samoj bolesti, mjere pomoći koje Ministarstvo i Vlada RH pripremaju vezano uz situaciju u kojoj se nalazimo te informacije o prekategorizaciji. Edukacija je i dalje potrebna da dođemo do svakog pojedinog uzgajivača, stoga pozivam još jednom načelnike i gradonačelnike da nam se jave da i na njihovom području organiziramo edukacije jer najbolje poznajete svoje proizvođače i njihove potrebe. HAPIH je relevantan odgovoriti na sva pitanja budući sudjeluje u radu nacionalnog kriznog stožera u borbi protiv širenja ASK - rekla je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Gradonačelnici i načelnici su iznijeli, između ostalih, i prijedlog o pojačanim kontrolama prilikom ulaska i izlaska iz šuma, pa će se u ime Stožera civilne zaštite OBŽ uputiti dopis Hrvatskim šumama i privatnim šumoposjednicima za uvođenjem obvezne dezinfekcije vozila, strojeva i osoba koje ulaze u šume.

- Općina Vuka je već nakon prve koordinacije prije više od mjesec dana tražila popis proizvođača svinja i ni jedna institucija nije imala relevantan podatak. Popis se trenutno provodi, no mi potražujemo stvarni popis jer se želimo uključiti u ovu aktivnost Županije te kao općina sufinancirati pripremu za prekategorizaciju. No, ključ svega je popis kao temeljna točka kako bi mogli djelovati i zaštiti svinjogojstvo našeg kraja - rekao je Damir Maričić, načelnik Općine Vuka.

Jedna od točaka dnevnog reda sjednice Stožera bila je i informacija o prijevozu svinja kroz Osječko-baranjsku županiju. Nakon nesreće u kojoj je sudjelovao kamion koji je prevozio svinje iz Vukovarsko-srijemske županije u klaonicu, a dogodila se na području Osječko-baranjske županije, gradonačelnici i načelnici su prema Stožeru iskazali zabrinutost zbog načina pregleda svinja. Voditeljica Službe veterinarske inspekcije PU Osijek Željka Šapina istaknula je kako su svinje imale sve potrebne dozvole te da je osim vizualnog pregleda, provedeni klinički pregled uključivao i mjerenje temperature te da Naredbom koja je na snazi nije obvezno testiranje svinja na Afričku svinjsku kugu prilikom izvoza iz Vukovarsko-srijemske županije.

Top