Četvrtak, 21 Rujna 2023

Počinje gradnja novog putničkog terminala Zračne luke Osijek

Sve je spremno za izgradnju i rekonstrukciju osječke zračne luke. Sporazum za izvođenje radova „Gradnja putničkog terminala Zračne luke Osijek“ danas (21. rujna 2023. godine) potpisan je između Zračne luke Osijek d.o.o. i Zajednice gospodarskih subjekata – Projektgradnja plus d.o.o., Osijek-Koteks d.d. i Trames d.o.o.. Gradnja će trajati ovu i 2024. godinu, ukupna vrijednost ugovora je 9.059.450,02 eura (bez PDV-a), a ovom investicijom osigurat će se sigurnosno-prometne standarde, udovoljiti schengenskom režimu upravljanja granicama te osigurati energetsku učinkovitost.

Sporazum su potpisali direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos i predstavnici izvođača radova, a tomu su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa zamjenicima, Ivana Bagarić, predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije i drugi uzvanici.  

- Kao što smo i najavljivali, projekt obnove zgrade Zračne luke Osijek je došao u fazu izvođenja radova. Danas je potpisan ugovor i radovi kreću na čemu čestitam izvođačima radova. Zračna luka ima potencijal za rast i razvoj, a zajedno s Gradom Osijekom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture nastavljamo raditi na razvoju naše zračne luke o čemu najbolje govore novi letovi i porast broja putnika u ovoj godini. Nakon obnove, Zračna luka će biti modernija i funkcionalnija i u potpunosti se uklapa u viziju i strategiju županije kako ju mi vidimo, a to je bolja i prosperitetnija Osječko-baranjska županija - rekao je župan Ivan Anušić.

- Odličan dan za Grad Osijek, danas smo zatvorili jedne radove, a otvorili druge. Završen je i otvoren Kolodvor, a počinju radovi na Zračnoj luci. Do prije dvije godine iz Osijeka i u Osijek nismo imali niti jedan međunarodni let, a danas imamo letove i za Munchen i London. U korist tome govore i turističke brojke jer Osijek bilježi 20% više turističkih dolazaka – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka.

Obnova Zračne luke teći će kroz tri faze. Prva faza projekta je projektiranje, druga ishođenje dozvola i akata, a posljednja faza je sama izgradnja.

- Prvo ćemo raditi unutarnje uređenje i prilagođavanje pravilima schengenae zatim rekonstrukciju fasade i na kraju izradu vanjske nadstrešnice. Vrijednost radova je 9 milijuna eura bez pedeve, a u obnovu ide 2800 metara kvadratnih – rekao je Ivica Crnković.

- Iznimno mi je zadovoljstvo potpisati danas ovaj ugovor koji je važan za Zračnu luku, ali i za Osijek i Osječko-baranjsku županiju i cijeli istok Hrvatske. Potpis ugovora za izgradnju terminala je nastavak svega onoga o čemu smo govorili prije dvije godine kad sam preuzeo Zračnu luku Osijek i moram se zahvaliti Vladi RH, resornom ministarstvu, Županiji i Gradu jer zajedno pokazujemo da Zračna luka može biti jedan od generatora razvoja ovog kraja, a ovaj projekt je dobar pokazatelj da u tom smjeru i idemo – istaknuo je Ivan Kos, direktor Zračne luke Osijek.

Pristanišna zgrada će se proširivati i reorganizirati, pa če se rekonstrukcijom dobiti dodatni gate-ovi čime će se nužno izmijeniti i tijek kretanja putnika, ugostiteljski prostor će se izmjestiti na drugu lokaciju unutar zgrade, izgradit će se i urediti prostor namijenjen za graničnu kontrolu putnika i prostor namijenjen za zaštitni pregled putnika, a prostor za prihvat putnika će se proširiti.

- Nakon obnove koja će biti i vizualna i tehnička i energetska, Zračna luka će s novom putničkom zgradom dobiti moderan centar koji će zasigurno privući i nove aviokompanije kao i turiste na istok Hrvatske – zaključio je Kos.

Top