Petak, 15 Rujna 2023

Projekti KBC Osijek i RCGO odvijaju se u planiranim okvirima

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas (15. rujna 2023. godine) sa suradnicima je posjetio Osječko-baranjsku županiju. U sjedištu Županije u Osijeku održao je radni sastanak sa županom Ivanom Anušićem i suradnicima, a potom i u sjedištu gradske uprave s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i suradnicima. Na kraju je posjetio Beli Manastir gdje je svečano obilježen završetak izgradnje zgrade sa 33 stana, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje obitelji u potrebi.

Glavne teme sastanka u sjedištu Županije odnosile su se na aktivnosti u realizaciji projekata novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ te Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Stoga su uz potpredsjednika Vlade i ministra Bačića bile državne tajnice Dunja Magaš i  Sanja Bošnjak, ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivana Pintar i načelnica Sektora za lokacijske dozvole i investicije Snježana Đurišić, dok su uz župana Anušića sastanku nazočili tajnik Županije Ivan Hampovčan, zamjenica tajnika Županije Nataša Tramišak, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek Željko Zubčić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ Silvana Sabo, predsjednik Uprave EKOS d.o.o. Branimir Pašić te ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek Zvonimir Zdunić.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da smo dobili odgovore na sva pitanja koja smo imali kao inicijatori i nositelji ovih projekta i da sve rješavamo u planiranim rokovima. Imovinsko-pravni odnosi u slučajevima poput KBC-a su prilično teški i komplicirani za rješavanje, te su do sada često bili kočnica realizacije velikih projekta. Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s ministrom koji promptno rješava svu problematiku, projekt izgradnje KBC-a ide k svojoj realizaciji kako je i najavljeno. Isto tako je i s projektom RCGO - rekao je župan Ivan Anušić.

Ministar Bačić naglasio je obostrana nastojanja i spremnost da se ubrza realizacija strateških projekata za Osječko-baranjsku županiju. - Prioritet je do kraja godine ishoditi lokacijsku dozvolu i napraviti glavni projekt za izgradnju KBC-a. Pretpostavka za to je ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se nakon toga mogla ishoditi građevinska dozvola. Razgovarali smo stoga o proceduri prenošenja vlasništva s Poljoprivrednog instituta Osijek na RH, a onda na KBC. Procedura je dogovorena, idući tjedan dogovoren je sastanak sa županom i ministrom socijalne skrbi, a već smo pripremili odluku za Vladu RH kojom ćemo napraviti zamjenu zemljišta između RH i PIO, čime ćemo ubrzati postupak - kazao je ministar Branko Bačić.

Za projekt RCGO izdana je lokacijska dozvola, rješavaju se pitanja u vezi lokacija za pretovarne stanice, a provodi se i niz drugih aktivnosti na izradi kompletne dokumentacije potrebne za izgradnju Centra. Pri tomu se osobita pozornost daje rokovima, jer su sredstva za oba projekta osigurana Republici Hrvatskoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je i konačna realizacija vezana rokovima.

Top