Srijeda, 24 Svibnja 2023

Javna tribina „Refleksija lika i djela dr. Ante Starčevića na područje istočne Hrvatske“

Povodom 200. godišnjice rođenja dr. Ante Starčevića, a u organizaciji Osječko-baranjske županije i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar danas (24. svibnja 2023. godine) u foajeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana je javna tribina pod nazivom „Refleksija lika i djela dr. Ante Starčevića na područje istočne Hrvatske“.

Predavanje o dr. Anti Starčeviću, hrvatskom političaru, književniku, filozofu i publicistu, koji je još za života (rođen je 23. svibnja 1823. godine u Žitniku kod Gospića, a umro u Zagrebu 28. veljače 1896. godine) nazvan i Ocem domovine, održali su ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac i prof. dr. sc Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

- Obilježavanje 200 godina rođenja dr. Ante Starčevića je izuzetno značajno jer je riječ o jednom od najvećih državnika i političara koje je dao hrvatski narod, naravno njemu uz rame je dr. Franjo Tuđman. To je velika obljetnica pa javnost i kroz ovu tribinu treba saznati i čuti tko je ustvari bio dr. Ante Starčević. Bio je književnik, publicist, političar, ali i vizionar koji je u to vrijeme znao prepoznati odakle i kakve opasnosti prijete hrvatskom narodu, prepoznavao je prijetnje koje su se već tada nadvile nad hrvatskim narodom i na to je upozoravao. Uostalom i za svog života je dobio epitet Oca domovine - rekao je župan Ivan Anušić.

- Dr. Ante Starčević je prvi u Hrvatskom saboru 1861. godine progovorio o potrebi potpune hrvatske samostalnosti. Tadašnji saziv se smatra jednim od najintelektualnijih saziva uopće u povijesti Hrvatskog sabora, no od stotinjak ljudi samo 2-3 su ga tada podržala u tom razmišljanju. Danas tu samostalnost živimo, pa je i prava prilika i potreba da se prisjetimo Oca domovine i ujedno tvorca moderne državotvorne ideje, ideje Hrvatska Hrvatima, Bog i Hrvati te Hrvat treba biti na svome i jedino odgovoran samo sebi, a te su misli temelj ove zemlje - kazao je prof. dr. sc. Željko Holjevac.

Prof. dr. sc. Miljenko Brekalo naglasio da se misli i djela dr. Ante Starčevića može tražiti u svakom segmentu moderne hrvatske države. - I tvorac moderne hrvatske države dr. Franjo Tuđman kontinuirano se pozivao na baštinu dr. Starčevića, i ne samo on nego mnogi političari na hrvatskoj političkoj sceni.

Top