Petak, 30 Rujan 2022

Od tjelovježbe i mise do pekmezijade za Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba tradicionalno i uz raznovrstan program obilježava se i u tri doma za starije i nemoćne osobe - u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu - kojima je osnivač Osječko-baranjska županija. Tim povodom pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić ističe da Osječko-baranjska županija kao osnivač daje podršku i aktivno sudjeluje u aktivnostima koje se odvijaju u sva tri doma, a sve sa željom daljnjeg poticanja šire javnosti o tomu koliko je važno skrbiti se za starije i omogućiti im što kvalitetniji proces starenja.

Obilježavanje je počelo 28. rujna, danas (30. rujna) održano je najviše aktivnosti, a prigodni programi završavaju sutra, 01. listopada, kada je zapravo Međunarodni dan starijih osoba.

U Domu za starije i nemoćne osobe Osijek danas je program obilježavanja započeo posebnom jutarnjom tjelovježbom za korisnike, a potom održavanjem Pekmezijade. Svečano euharistijsko misno slavlje predvodio je nadbiskup mons. Đuro Hranić, a u poslijepodnevnim satima očekuje se nastup članova HKUD-a Osijek 1862.

Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovo veći dio programa održao je jučer; služena je sveta misa u domskoj kapelici, održana prigodna radionica pjevačkog zbora i grupe za dosjećanja (društvene igre, kava i druženje), prof. Miroslav Bauer održao je predavanje „Snaga volje, upornost i životni optimizam“, a korisnike Doma posjetili su i mladi zajednice „Milosrdni Samarijanac“. Obilježavanje se nastavlja tijekom cijelog listopada.

U Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir organizirano je više prigodnih radionica i društvenih igara, ali i interaktivno stručno predavanje o temi dosmrtnih i doživotnih ugovora. Danas, 30. rujna, održan je glazbeno-scenski nastup Gradskog kazališta Beli Manastir i Umjetničke škole s predstavom „Mojoj Baranji“ uz izvedbu glazbenih točaka učenika glazbene škole iz Belog Manastira. Završni dio programa obilježavanja održat će se 1. listopada kada će biti upriličena svečana sveta misa.

Top