Srijeda, 21 Rujna 2022

Novi autobusi za bolji gradski prijevoz u Osijeku

U Osijeku je danas (21. rujna 2022. godine) održana Početna konferencija projekta „Nabava novih autobusa za Gradski prijevoz putnika d.o.o.“, odnosno svečana primopredaja i probna vožnja novih autobusa. Riječ je o projektu kojim je nabavljeno 13 novih autobusa, i to sedam solo gradskih niskopodnih autobusa i šest solo gradsko/prigradskih poluniskopodnih autobusa.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, direktor GPP-a Dejan Rusmirović i drugi. Sve se događalo na Trgu Ante Starčevića, gdje su pristigli novi autobusi, kojima su se sudionici Konferencije i zainteresirani građani potom provezli u probnoj vožnji gradskim ulicama.

- Vrijednost novih sedam niskopodnih autobusa je 16,9 milijuna kuna, a uskoro će doći i novih šest poluniskopodnih autobusa, tako će cijela ova investicija flote od 13 novih vozila biti vrijedna 32 milijuna kuna. Od toga je 82% sufinancirano sredstvima Europske unije, a ostalih 18% je financirao GPP. Zadovoljstvo mi je da ćemo imati nove moderne autobuse jer trenutnih 32 autobusa imaju puno kilometara, a prosječna starost im je deset godina. Također, nova će vozila biti značajno manje štetna za okoliš te će pružati veću sigurnost i udobnost putnicima. Osim ulaganja u nabavu autobusa, trenutno je u tijeku i velik projekt Modernizacije tramvajske infrastrukture, ukupno vrijedan 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna europskih sredstava, a ostatak financiraju Grad Osijek i Vlada RH - kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji i resornom ministarstvu na suradnji u realizaciji spomenutih projekata.

Župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo ovim i ostalim razvojnim projektima. - Čestitam Gradu Osijeku i gradonačelniku Radiću na novoj prometnoj infrastrukturi, novim autobusima, uskoro i novim tramvajima i svemu što se radi, a očigledno se puno radi. Grad Osijek s nizom velikih projekata ide prema cilju da postane metropola istoka Hrvatske, koja će obuhvatiti sve ovlasti, obaveze i dužnosti kao što takav centar treba biti, od gospodarstva, prometa, kulture, sporta i politike. U tom smjeru ćemo i dalje nastaviti - rekao je župan.

- Za nabavku autobusa u cijeloj Hrvatskoj, u devet gradova, namijenili smo oko 70 milijuna eura, čime smo znatno pridonijeli kvaliteti javnog gradskog prijevoza. Bez ulaganja u obnovu i razvoj prometne infrastrukture, nema preduvjeta za kvalitetan gradski život. Osim nabave autobusa, kojih će ukupno biti 25 te obnove tramvajske infrastrukture i željezničkog kolodvora, možemo najaviti i nabavu novih deset tramvaja kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji će u potpunosti biti financirani europskim sredstvima - zaključio je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Top