Nove mjere i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja Afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je 12. listopada, priopćenje u komu se potvrđuje pojava Afrička svinjska kuga na području Općine Semeljci, odnosno u mjestima Mrzović, Vrbica i Semeljci te da su eutanazirane 53 svinje. Odmah potom u Osijeku je održan sastanak Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije te su poduzete nove mjere kontrole prometa živih svinja i svinjskog mesa. Policija od tada kontrolira promet na dvije točke u općini Semeljci, a pripadnici Civilne zaštite ove Općine kontroliraju i sporedne puteve.

Za danas (13. listopada 2023. godine) sazvana je i sjednica koordinacije gradonačelnika i načelnika s područja Osječko-baranjske županije sa jednom temom; Aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja ASK na području Osječko-baranjske županije, a na kojoj su bili i predstavnici nadležnih službi.

- Unatoč svim preventivnim mjerama koje smo posljednjih mjeseci kao Županija organizirali i poduzimali na području Osječko-baranjske županije, jučer je zabilježen prvi slučaj Afričke svinjske kuge na našem području. Uz odmah poduzete mjere, danas smo održali i sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima te predstavnicima Državnog inspektorata za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane, Udruge uzgajivača svinja i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede. Kroz otvorenu raspravu smo analizirali situaciju te došli do odgovora vezanih uz ono što dalje slijedi, što nas očekuje te na koji način ćemo provoditi mjere koje su zadane od strane Ministarstva poljoprivrede - rekao je zamjenik župana Mato Lukić koji je i načelnik Stožera civilne zaštite

- Trenutno je na snazi uredba koja propisuje da se do 31. listopada obavi klanje na gospodarstvima 0., 1. i 2. kategorije, a do kraja dana očekujemo novu naredbu koja će propisati mjere koje će se provoditi u susjednim općinama. Na sastanku smo od Državnog inspektorata dobili konkretne odgovore i smjernice koje će načelnici i gradonačelnici prenijeti svinjogojcima. Također, ukoliko se virus pojavi i na području drugih općine, postupit ćemo isto kao i u ovom slučaju te ćemo uz pomoć policije i civilne zaštite ograničiti promet mesa i živih svinja. Isključivo se radi o ljudskom faktoru te će Inspektorat danas izaći na teren u općini Semeljci kako bi obavili uvid. Rezultate ćemo zatražiti i mi kao Županija, kako bi mogli dalje postupati u drugim općinama. Svi gradonačelnici i načelnici su na raspolaganju i Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede kako bi štetu na našem području učinili što manjom - rekao je Lukić te naglasio kako se u OBŽ proizvodi 35% svinjskog mesa Republike Hrvatske te se ovoj situaciji pristupa na visokoj razini ozbiljnosti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci Mirko Miladinović rekao je: - Situacija nije bajna, ali ne treba širiti paniku. S obzirom da smo općina na granici s Vukovarsko-srijemskom županijom, bilo je pitanja dana kada će doći do proboja ASK na naše područje. Radi se o tri domaćinstva 3. kategorije, fizičkim osobama koje su imale svinje za svoje potrebe. Eutanazirano je 53 svinje, bravci, krmače, prasci. U dogovoru sa Stožerom CZ OBŽ i uz pomoć policije, poduzeli smo mjere vezane za kontrolu i sprječavanje prometa živih svinja i mesa na području općine. Inače, na području Općine Semeljci se nalazi 14.000 svinja te čekamo daljnje upute od strane Ministarstva poljoprivrede i Inspektorata. Danas će Državni inspektorat obići domaćinstva na kojima je potvrđena kuga, kako bi utvrdili činjenice koje će biti značajne za daljnji razvoj situacije, kazao je.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić naglasio je kako je Županija reagirala jako brzo. - Postavljeni su punktovi za nadzor policije, a podigli smo i civilnu zaštitu. S naše strane smo napravili sve. Ključno je da u idućih 15 dana budu izolirani slučajevi da se virus ne širi. Čekamo sljedeću naredbu Uprave za veterinarstvo, no apeliramo na sve da shvate ozbiljnost situacije. U našoj županiji imamo 3.918 proizvođača u kategoriji 0., 1. i 2. koji nisu podigli biosigurnosnu mjeru, a sveukupno je to 37.000 svinja - poručio je Jukić i dodao:

- Apeliram na uzgajivače koji su izvan zona ograničenja i zone zaštite i nadziranja da krenu u klanje ako su u kategorijama 0., 1. i 2. jer nakon ove odredbe, ako se to proširi, neće više biti odobreno niti klanje. Nemojte čekati hladnije vrijeme, bojim se da nećemo stići. Mi želimo sačuvati gospodarstvo i proizvodnju, zato ozbiljno pristupamo ovom problemu. Imate potpunu suradnju sa strane Osječko-baranjske županije, nudimo vam potporu koja god vam treba.

Ovaj tjedan isplate potpora za proizvođače svinja za ublažavanje afričke svinjske kuge

U petak 25. kolovoza 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počinju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.

Iako je u europskim zemljama različit pristup po pitanju obeštećenja, Hrvatska se odlučila na pristup pomoći svim proizvođačima svinja imajući u vidu socioekonomsku situaciju na pogođenom području.

U svrhu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pojave afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede je promtno izradilo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura.

Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede već je poslala više od 100 obrađenih zapisnika te će u petak 25. kolovoza 2023. godine početi isplata i to bez podnošenja zahtjeva za sva gospodarstva kojima su eutanazirane svinje.

Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava. Također, Europskoj komisiji upućen je 5 milijuna eura vrijedan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge s mogućnošću povećanja do 10 milijuna eura.

Naglašavamo kako pored dva navedena programa, Ministarstvo poljoprivrede priprema Program državne potpore za ponovo pokretanje djelatnosti kao i Program državne potpore za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4.

S Europskom komisijom pregovara se i izmjena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost financiranja obnove gospodarstava s intenzitetom potpore do 100%

Ministarstvo poljoprivrede godinama provodi  mjere, edukacije i programe o suzbijanju afričke svinjske kuge

I prije pojave prvog slučaja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede provodilo je brojne preventivne mjere i aktivnosti kojima se maksimalno odgodila pojava bolesti na našem teritoriju unatoč činjenici da pojedine susjedne zemlje dulje vremena bilježe slučajeve ove bolesti.

Od 2019. godine do danas kontinuirano se provodi Program nadziranja afričke svinjske kuge koji propisuje način i postupanje svih dionika u svrhu pravovremenog poduzimanja svih mjera kako bi se negativan utjecaj ove bolesti što je više moguće umanjio, a koji uključuje pretraživanje uzorka podrijetlom od domaćih i divljih svinja te pretraživanje uzoraka zdravih odstrijeljenih divljih svinja u visoko rizičnom području uz granicu. U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo preko 30.000 uzoraka domaćih svinja i 17.000 uzoraka divljih svinja. Značaj preventivno uvedenih mjera prepoznala je i Europska komisija te se od 2020. godine provedba istog sufinancira sredstvima EU.

Od 2019. godine provodi se kategorizacija svih objekata na kojima se drže svinje u odnosu na biosigurnost te je do 6. srpnja 2023. kategorizirano 74368 objekata. Donesene su i provode se dodatne preventivne mjere koje uključuju kliničke preglede svinja prije premještanja i klanja na vlastitom domaćinstvu na takvim objektima, a ujedno je i onim objektima koja su unaprijedila biosigurnost omogućena ponoavna kategorizacija. Proces kategorizacije i rekategorizacije u višu kategoriju provodi se kontinuirano i  za tu svrhu Ministarstvo je osiguralo sredstva iz državnog proračuna.

Kako bi se unaprijedila biosigurnost na farmama svinja Ministarstvo od 2019. godine sufinancira i postavljanje dvostrukih ograda, pri čemu je više stotina objekata iskoristilo bespovratna sredstva kroz različite natječaje.

Naglašavamo kako su jedinicama regionalne samouprave na području obuhvaćenom mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge dostavljene su sve potrebne informacije i pojašnjenja o samim mjerama kontrole i biosigurnosti, kao i edukativni materijali na temu afričke svinjske kuge. 

Ministarstvo poljoprivrede je tijekom 2022. i 2023. godine provelo regionalne (Split, Rijeka, Zagreb, Varaždin i Osijek) edukacije vezano za zdravlje životinja, biosigurnost, uključujući afričku svinjsku kugu, na kojima je sudjelovalo više od 600 veterinara i veterinarskih inspektora. Također, Veterinarski fakultet u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede ukupno je organizirao 55 radionica na temu afričke svinjske kuge na kojima je sudjelovalo oko 800 sudionika, lovaca i veterinara. Ministarstvo poljoprivrede je održalo i 79 edukacija na temu „Osnove biosigurnosnih mjera“ na kojima je sudjelovalo ukupno 1 148 polaznika. Od 2020. godine do danas  ovo je Ministarstvo prema posjednicima životinja, lovcima, te ostalim subjektima distribuiralo 200 tisuća letaka vezano za biosigurnost i afričku svinjsku kugu, u najvećoj mjeri putem veterinara na terenu. Također, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave intenzivno provodi niz edukacija. Edukacije su do sada održane u 15-ak općina Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije i obuhvatile gotovo 600 uzgajivača. Prema iskazanom interesu organizirat će se i u drugim županijama na području cijele Hrvatske.  

Dakle, posljednjih godina su kontinuirano distribuirani edukativni materijali te održane brojne edukacije i radionice na temu ASK i biosigurnosti za lovce, veterinare, posjednike svinja i veterinarsku inspekciju, na kojima je sudjelovalo više tisuća polaznika. 

Već nekoliko godina postoji i dežurni kontakt mobitel Ministarstva poljoprivrede (099 4392 507) na koji se mogu javiti držatelji svinja i lovci, a i svi ostali koji uoče uginule domaće ili divlje svinje ili one koje pokazuju znakove bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s jedinicom regionalne samouprave održat će sljedeći  tjedan u Vukovarsko-srijemskoj županiji prezentaciju cjelovitog Programa oporavka s državnim potporama za ponovo pokretanje poljoprivredne djelatnosti.

Podsjetimo kako je u prvim danima nakon prvog potvrđenog slučaja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o određivanju zona ograničenja te izdalo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, dokumente koji se sukladno promjenama epidemiološke situacije bolesti na terenu redovito ažuriraju te su dostupni javnosti.

Kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze promptno su aktivirani i punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite, a Ministarstvo je već u prvim danima odredilo i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.  

Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge već u prvim danima nakon izbijanja zaraze, osnovani su i Lokalni krizni stožeri za područje Vukovarsko-srijemske županije i drugih županija, čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge na lokalnoj razini. Sredstava i oprema za krizne stožere osigurani su u centralnom skladištu Ministarstva poljoprivrede, a troškovi njihove nabave, uskladištenja i nadopunjavanja  podmiruju se iz državnog proračuna.

 

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano održava sastanke sa svim dionicima u svinjogojskoj proizvodnji

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su niz sastanaka i s klaoničarima i prerađivačima mesa. Na predmetnim sastancima uložen je velik trud u maksimalnu aktivaciju svih dionika u svinjogojskoj proizvodnji.

Upućen je poziv objektima za klanje, rasijecanje i preradu svinjskog mesa da podnesu zahtjev za mogućnost ostvarivanja uvjeta za dobivanje tzv. 'posebne oznake', odnosno za mogućnost prihvaćanja na klanje i preradu zdravih svinja podrijetlom iz područja obuhvaćenih mjerama

Nakon obavljenih razgovora s klaoničarima i prerađivačima mesa te dobivenih izuzeća od strane Europske Komisije 14 subjekata je zatražilo te nakon obavljenih pregleda od strane Državnog inspektorata, dobilo odobrenja za posebne uvjete klanja i prerade te je na klanje poslano približno 9000 svinja u 10-tak dana.

Biosigurnost najvažnija mjera

Bez obzira na sve mjere koje se provode i koje će se provoditi, najučinkovitija mjera je visoka biosigurnost i poštivanje propisa od strane samih subjekata odnosno posjednika jer se to pokazalo kao ključni čimbenik u obrani uzgoja od afričke svinjske kuge. Što se prije uklone uzgoji koji ne mogu ispuniti biosigurnosne mjere i provedu se određene aktivnosti u cilju zaustavljanja epidemije, prije će se moći olakšati prometovanje živim svinjama i njihovim proizvodima.

Nastavljaju se aktivnosti OBŽ u borbi protiv afričke svinjske kuge

Edukacija o prevenciji i mjerama zaštite donose veću i trajniju sigurnost

Afrička svinjska kuga se na području istoka Hrvatske pojavila prije gotovo dva mjeseca, a do danas je zabilježena u 441 objektu u Vukovarsko-srijemskoj i u 3 objekta u Brodsko-posavskoj županiji. Svjesni opasnosti koju za hrvatsko svinjogojstvo nosi ova bolest kao i činjenice da se trećina uzgajivača svinja nalazi na području Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić je u suradnji sa stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a i Županije održao radni sastanak. Potom je održana i koordinacija sa svim gradovima i općinama na području Osječko-baranjske županije kako bi osvijestili važnost prevencije i zaštite.

Upravo je edukacija o prevenciji ključna za podizanje razine zaštite, ali i sprječavanje širenja ove bolesti. U tijeku je provedba niza mjera, i to od općinske, gradske i županijske do nacionalne razine i resornih institucija poput Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao i samih uzgajivača.

- Zaključci koordinacijskog sastanka su očito ozbiljno shvaćeni i provode se na terenu. Dobar odaziv gradonačelnika i načelnika kao i samih uzgajivača na edukacije pokazuje odgovornost naših ljudi koji su se ozbiljno prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv ove opasne bolesti. Očekujem da se i u preostalim općinama i gradovima provedu intenzivne razmjene informacija i dodatne edukacije lokalnih uzgajivača radi učinkovitije borbe protiv afričke svinjske kuge i sprječavanja njenog daljnjeg proboja - ističe Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Već četvrtu godinu za redom, Hrvatska agenciji za poljoprivredu i hranu provodi kampanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) „Zaustavimo afričku svinjsku kugu“. HAPIH je aktivno uključen i u Nacionalni krizni stožer te u koordinaciji sa svim tijelima sudjeluje u suzbijanju ove bolesti. Stručnjaci Centra za stočarstvo i Centra za sigurnost hrane su već održali edukacije u Đakovu, Antunovcu, Donjem Miholjcu, Strizivojni, Čemincu, Vuki, Marijancima, Viljevu, Podravskoj Moslavini, Belom Manastiru…

- U tijeku su edukacije u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a u pripremi su i one u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj te krajem kolovoza u Istarskoj županiji. Pozivam i druge zainteresirane načelnike i gradonačelnike da nam se jave kako bi dogovorili stručna predavanja i na njihovom području. Cilj nam je doseći svakog uzgajivača - poziva Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Edukacije daju odgovor na pitanja koji su znakovi bolesti, kako se širi, može li se prenositi zaraženim mesom, zašto se usmrćuju zdrave životinje, kako će se nadoknaditi šteta, zašto je važna kategorizacija i druga. Odgovori na aktualna pitanja nalaze se i na informativnom letku koji je izradila Osječko-baranjska županija i koji su tijekom prošlih tjedana podijeljeni u kućanstvima diljem županije.

View the embedded image gallery online at:
https://obz.hr/index.php/africka-svinjska-kuga#sigProId1cbbc8ff95

Sprječavanje širenja afričke svinjske kuge središnja tema koordinacije grado/načelnika

Župan Ivan Anušić sazvao je za danas (31. srpnja 2023. godine) radni sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije s ciljem dodatnog informiranja o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge na lokalnim gospodarstvima. Sastanku su, uz načelnike i gradonačelnike, nazočili i predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u borbi protiv ove bolesti, poput HAPIH-a, Lovačkog saveza OBŽ, veterinarskih stanica, Udruge svinjogojaca OBŽ, Ravnateljstva civilne zaštite te Državnog inspektorata.

- Afrička svinjska kuga na istoku Hrvatske, odnosno u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila se krajem lipnja, dok smo se u Osječko-baranjskoj županiji, do sada uspjeli zaštititi od prodora virusa. Bez učinkovitih i snažnih mjera koje se moraju odmah poduzeti, nažalost, nećemo moći spasiti svinjski fond na našem području. Podsjetit ću da 35% ukupne hrvatske proizvodnje svinja i svinjskih proizvoda pripada upravo našoj županiji. Važno je naglasiti da do sada nemamo zabilježenih slučaja bolesti, ali da bi ju pobijedili nužna je neprestana edukacija i upoznavanje sa svim njezinim svojstvima, od širenja, prepoznavanja simptoma do načina zaštite. Iz tog razloga smo započeli s djelovanjem te smo prošlog tjedna pozvali ministricu Vučković na radni sastanak tijekom kojeg smo ju upoznali sa svime onime što činimo, ali smo i zatražili određene informacije koje smo u konačnici dobili. Današnji sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave je informativan i sadržajan kako bi upravo oni bili veza u komunikaciji s ljudima na terenu, u svojim sredinama, a uz to, izradili smo letke i plakate koji će biti polijepljeni po svim općinama i gradovima. Izuzetno je važno da dobijemo ovu bitku jer ne smijemo zaboraviti da 5500 gospodarstava žive od svinjogojstva koje je desetljećima tradicija ne samo naše županije, već čitavog istoka Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

- Još uvijek ima puno pitanja naših proizvođača i uzgajivača pa smo im pripremili letak s pitanjima i odgovorima kroz tri seta, informacije se odnose na samu bolest i odgovore zašto se mora postupati upravo ovako kako se postupa, jedan dio se odnosi na mjere koje je Ministarstvo propisao kao i na naknadu i aktivnosti, a treći dio se odnosi na kategorizaciju. Iz kategorije 2 vrlo lako proizvođači mogu uz manje preinake prijeći u kategoriju tri, u kojom će biti puno zaštićeniji.– rekla je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i dodala kako su stručnjaci HAPIH-a na raspolaganju gradonačelnicima i načelnicima za edukacije.  

- Situacija je vrlo ozbiljna i moramo s informacijama doći do svakog pojedinog proizvođača jer još uvijek možemo zaštiti svinjogojsku proizvodnju na području naše županije. Stoga pozivam sve načelnike da okupe proizvođače u općinskim prostorima gdje ćemo im odgovoriti na sva njihova pitanja – kazala je Sokolić.

Savjetnik ravnateljice HAPIH-a za stočarstvo Davor Pašalić naglasio je da se informacije o afričkoj svinjskoj kugi prenose posljednjih 5 godina jer HAPIH i EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) provode kampanju kojom nastoje lovce, veterinare i uzgajivače upozoriti na opasnosti bolesti svinjske kuge, s obzirom da se ona pojavila u većini europskih zemalja.

- U kontroli afričke svinjske kuge izuzetno je važna kategorizacija gospodarstava koju provode veterinari i cilj je da što više njih prijeđe iz kategorije 2 u kategoriju 3 koja znači potpuno ispunjavanje biosigurnosnih mjera. Nažalost, situacija tu nije najbolja, jer prema posljednjim informacijama, od 75.000 gospodarstava koja drže svinje u RH, 22.000 je u kategoriji 1 (gospodarstva koja ne udovoljavaju uvjetima biosigurnosti ), a 38.000 u kategoriji 2 (gospodarstva koja djelomično udovoljavaju uvjetima biosigurnosti) . Zbog toga je pred nama puno posla da ljudi shvate kako je prošlo vrijeme u kojem su se svinje mogle držati bilo gdje i u bilo kakvim objektima. Prelazak iz kategorija 1 i 2 u više kategorije podrazumijeva podizanje ograda oko gospodarstava i uvođenje dezinfekcijskih barijera, odnosno kontrola ulaska u gospodarske objekte, osiguravanje prehrane i nošenje zaštitne odjeće u onim gospodarstvima na kojima se nalazi stotinu i više svinja. Nadam se da će naši uzgajivači shvatiti ozbiljnost situacije i da ćemo zajednički uspjeti zaštititi domaću proizvodnju – zaključio je Pašalić.

Osječko-baranjska županija priprema edukativne i informativne materijale koje će do kraja tjedna biti dostavljeni svim gradonačelnicima i načelnicima kako bi ih mogli podijeliti na terenu. Cilj nam je doprijeti u svako kućanstvo, jer osim svinjogojaca zarazu mogu prenijeti i građani. U suradnji s HAPIH-om i Ministarstvom poljoprivrede, otvorena je i telefonska linija za informacije 099 4392 507 gdje građani mogu dobiti više informacija.

View the embedded image gallery online at:
https://obz.hr/index.php/africka-svinjska-kuga#sigProIdddd7eede6c

Pojačanom edukacijom i podizanjem mjera biosigurnosti do sprječavanja širenja Afričke svinjske kuge

Afrička svinjska kuga bila je središnja tema sastanka održanog danas (27. srpnja) u Osječko-baranjskoj županiji između župana Ivana Anušića i suradnika te ministrice poljoprivrede Marije Vučković i njenih suradnika.

Sastanku su uz ministricu Vučković i župana Anušića nazočili i Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, glavna savjetnica ministrice Franka Vojnović, Tajnik Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić, saborska zastupnica Nataša Tramišak te saborski zastupnici Goran Ivanović, Stipan Šašlin i Hrvoje Šimić.

Virus je posljednjih mjesec dana prisutan na području susjednih županija, a u Osječko-baranjskoj županiji za sada nisu registrirani slučajevi oboljelih životinja. Upravo s toga, župan Anušić inicirao je sastanak kako bi se mjere zaštite na području Osječko-baranjske županije podigle na višu razinu.

- Na području Osječko-baranjske županije imamo 8.148 domaćinstava odnosno gospodarstava koji se bave svinjogojstvom u ukupno čine 35% svinjogojstva na području Hrvatske i izrazito nam je važno proaktivnim djelovanjem spriječiti prodor afričke svinjske kuge među njih. Govorimo o ogromnom udjelu proizvodnje svinja i svinjskih prerađevina i moramo naći način, model kako još aktivnije djelovati, pojačati i osnažiti mjere te dodatno zaštiti naše poljoprivrednike, naše OPG-ove koji od toga žive i što je naša slavonska tradicija i nešto što ne smijemo izgubiti jer gubljenjem ovog broja svinja u iduće dvije godine se neće moći oporaviti svinjski fond, a onda je velika mogućnost da se u dvije godine veliki broj naših ljudi odustati od bavljenja svinjogojstvom - rekao je uoči sastanka župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija je tijekom proteklih tjedana organizirala sastanke s LAG-ovima na kojima je dogovorena suradnja u informiranju proizvođača o podizanju kategorizacije gospodarstva s 2 na 3 te pružanju drugih informacija o toj temi, s lovačkim društvima s područja županije s ciljem dodatne edukacije o načinima njegovog prenošenja, kao i edukaciju uzgajivača o prevenciji širenja i mjerama za suzbijanje širenja virusa. Održani su sastanci i s Hrvatskom agronomskom komorom i Državnim inspektoratom čiji su edukativni letci podijeljeni poljoprivrednicima, a s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu dogovoreno je uspostavljanje dežurnog telefona za informiranje i pomoć. Osječko-baranjska županija je u stalnom kontaktu s velikim svinjogojskim proizvođačima koji na svojim farmama podižu veće sigurnosne mjere od trenutno propisanih.

- Do jučer je 4.975 svinja izlučeno i cijene koje smo mi u programu pomoći stavili na savjetovanje su  85 eura za odojak do 35 kilograma, za tovnu svinju 2 eura po kilogramu žive vage, za nazimice 550 eura, suprasne nazimice i krmače i neraste 650 eura po komadu. Nakon toga ćemo razmišljati kako im pomoći u narednom vremenu u kojem neće moći držati svinje, a na posljetku treba svu onu stoku koja je zdrava treba ne eutanazirati već putem ovlaštenih klaonica i prerađivača na drugi način iskoristiti - istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema važećoj Naredbi Ministarstva poljoprivrede, na područjima gdje je utvrđeno prisustvo virusa kao i području koje je u zoni nadzora za uzgajivače do 3 kategorije obvezna je eutanazija ili klanje svinja. Kategorije 3 i 4 označavaju svinjogojske objekte koji imaju veću razinu zaštite zbog čega nije obvezna eutanazija pa je zbog toga nužno educirati naše poljoprivrednike čiji se uzgoj nalazi u nižim kategorijama da podignu razinu zaštite kako bi i kod proboja virusa mogli izbjeći masovnu eutanaziju.

- Za to je nužna snažnija aktivnost na terenu kao i edukacija uzgajivača svinja u čemu će se Osječko-baranjska županija dodatno angažirati. U suradnji s gradovima i općinama posjetit ćemo uzgajivače na našem području, podijeliti im promotivne letke s informacijama o tome kako prijeći u 3. odnosno za njih sigurniju kategoriju i učiniti sve što je u našoj moći da štete od ove za svinje smrtonosne bolesti budu što manje. Podizanjem razine biosigurnosti osigurat će se i za buduće razdoblje ako se pojave novi virusi– rekao je župan Anušić.

- Ministarstvo provodi kategorizaciju o plaća njene troškove, pri tome smo tu aktivnost proširili na sve kategorije. Kategorija 3 je ona kategorija u poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva koja udovoljava uvjete za bio-sigurnost – istaknula je ministrica Vučković.

Župan Anušić najavio je već za početak idućeg tjedna sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima te Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te niz drugih mjera s ciljem sprječavanja proboja virusa u najveću slavonsku županiju.

View the embedded image gallery online at:
https://obz.hr/index.php/africka-svinjska-kuga#sigProId0eb053f581

Top